Önbizalom építés II.

  1.  Ragaszkodj az elveidhez!thank
    Lehet, hogy feleslegesnek érzed, de ha nincs miben hinned tulajdonképpen nincs semmid. Ha nincsenek alapelveid amik mellett kiállsz mindent be fogsz venni, könnyen el lehet majd verni.
    Mindegy, hogy mi történik az életedben, benned lesz a tudat, hogy te a lehető legjobb képességeid szerint követted az elveidet. Légy őszinte magadhoz, és ne foglalkozz azzal, hogy, mit várnak el a többiek.
  2. Szabadulj meg a körülötted lévő negatív forrásoktól!
     Gondolj arra, ha nem tudunk megszabadulni ezektől a negatívumoktól hiába is tennénk erőfeszítéseket, hogy ‘kivágjuk’ az életünkből azokat amik bosszantanak minket.
    Vedd a fáradságot és írd le azokat a dolgokat amik szomorúvá tesznek-lehangolnak. Ez lehet egy megromlott baráti kapcsolattól kezdve, egy elavult karrier, vagy egy élet szituáció, ami teljesen elviselhetetlen, de nem tudsz kimászni belőle. Ez a lista elősegíti, hogy megszabadulhass a negatív forrásoktól.
    Ha például évek óta van egy barátod ami szomorúvá tesz, leszívja az energiádat lehet, hogy épp itt az ideje, hogy megválj tőle.
    Ha úgy érzed, hogy azért van hiány az önbizalmadban mert az életedben jelen pillanatban semmi sem alakul jól kezdj el egy új tervet! Néha a továbblépéshez előről kell kezdenünk bizonyos dolgokat, hiszen hiába teszek egy sárból készült várra zászlót.
    Ha olyan a szituáció amin MOST nem tudsz változtatni (szüleiddel élés…stb.) próbáld meg megtalálni a legjobb/legkedvezőbb utat. 
  3. Tarts szemkontaktust!
     Ha szemkontaktust tartasz társalgás közben hosszútávon segítheti az önbizalmad fejlődését. Segítségével úgy érezheted, hogy értékes ember vagy akit érdemes meghallgatni. Másoknak fel sem fog tűnni, hogy legbelül még mindig küzdesz önmagaddal. Következő alkalommal ügyelj arra, hogy akármit is szeretnél mondani valakinek, nézz az illető szemébe!
  4.  Foglalkozz a külsőddel!
    Nem kell, hogy úgy nézz ki mint Miranda Kerr, vagy más híres modell, mert ezt senki nem , és nem is várhatja el tőled. Ha jobban szeretnéd érezni magad, foglalkozz a külsőddel, moss fogat többször, fésülködj, tarts ‘wellness-napokat’! Ezzel azt mondod magadnak, hogy megérdemled a törődést, és ez teljes mértékben így van.
    Foglalkozz csak (!!) magaddal legalább 30 percet egy nap/vagy többször egy héten.
    Aludj 7-9 órát minden nap és körülbelül abban az időben kelj-feküdj le mint ahogy mindig teszed.
  5.  Kerüld a tökéletességet!?????
     A tökéletességre való törekvés hátráltathat téged abban, hogy elérd a céljaidat. Ha úgy érzed, hogy neked mindig, mindent tökéletesen kell megcsinálni soha nem leszel elégedett önmagaddal. Meg kell tanulnod büszkének lenni a munkádra hiszen sokat dolgoztál érte!
    Van különbség aközött, hogy összecsapod a munkád vagy addig hajszolod magad amíg teljesen tökéletes nem lesz (ami nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni)
  6.  Legyél hálás azért amid van!
     Sokszor az önbizalomhiány olyan érzetet kelthet benned, hogy semmi sem elég. Legyen szó pénzről, szerencséről, vagy tudásról. Ezért úgy érezheted magad, hogy hiányos vagy! Megtalálni a belső békédet nagyon jót tehet az önbizalmadnak. Ülj le és írj egy listát azokról a dolgokról amikért hálás vagy és azokról amiket köszönhetsz (egészséged, barátok,család…stb.) Olvasd fel és adj hozzá mindig valamit legalább egyszer a héten!
  7. Változtasd meg amit meg tudsz változtatni.
     Természetesen mindig lesznek dolgok amiket nem szeretsz magadban, de egyszerűen nem tudsz rajtuk változtatni. Habár ez lehet számos tényező, néhányat kemény munkával egy kicsit tudsz finomítani. Szeretnél jobb lenni valamiben? Készíts egy tervet! Lehet, hogy nem te leszel a legjobb, aközben ahogy tervezed, hogy jobbá válsz, az önbizalmad jelentős változáson megy keresztül.
    Ne légy túl kemény magadhoz! Ne próbálj meg mindent megváltoztatni! Kezd 1-2 apróbb tulajdonsággal, de azt is meg kell tanulnod, hogyan fogadj el magadban bizonyos dolgokat.
  8.  Keress valamit amiben jó vagy!
     Egy másik út, hogy építsd az önbizalmad az, hogy keresel valamit amiben jó vagy és fejleszted azt. Ez lehet egy idegen nyelv anyanyelvi szintre hozása, tollas labdázás, festészet vagy barlangászás is! Akármi is az, szánj legalább néhány órát a héten ennek a fejlesztésére. Dolgozz azon, hogy jobb legyél, és légy büszke rá! Nem kell, hogy olimpiai bajnok legyél, de ha kihozod magadból a maximumot az önbizalmad valósággal szárnyalni fog.
  9.  Ragadd meg az ismeretlent! 
     Önbizalomhiányos emberek soha nem lesznek elég merészek új dolgokhoz. Itt az ideje, hogy abba hagyd a kételkedést és bele kezdj valami teljesen újba, ismeretlenbe! 
    Lehet ez az utazás egy országba a barátaiddal, egy új sport, vagy csak egy buli, ez segíteni fog abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben és végre TE kontrollálhatod az életed! Tölts több időt spontán emberekkel, nemsokára te is jobban fogod érezni magad! 
  10.  Tölts több időt olyan emberekkel akik boldoggá tesznek. 
      Ez a másik kulcs az önbizalomhoz. Vedd körül magad emberekkel akik támogatnak téged, segítenek, meghallgatnak és éreztetik veled, hogy egy nagyszerű ember vagy!

  10+1 Élj a mának!
 Tanulj meg a jelenben élni! Ne töltsd azzal az idődet, hogy már most izgulsz a záróvizsga miatt ami fél év múlva lesz!
Élvezd a jelent, és a gyönyörű eseményeket amik még várnak rád!
A jóga,és a meditáció segíthet megélni a jelent, hogy ott legyél ne csak testileg, szellemileg is!

 

Hozzászólás