Ki vagy te? /1.

Pszichológusok, írók, költők, zeneszerzők foglalkoztak ezzel a témával. Ki vagy te? Ha MOST feltenném neked a kérdést.-Ki vagy te? Mit felelnél? Elmondanád az adataidat? A telefonszámod, vagy a lakcímed? Ezek adatok. Leírva ez csak egy adathalmaz. Ezek  már csak azért sem azonosíthatók veled mert jövőre már nem ennyi idős leszel, talán 5 év múlva elköltözöl, a dolgok változnak. Ez a cikk arról fog szólni, hogy közösen megkeressük saját magunkat. Remélem sikerrel járunk! :)

 

  1. Vezess naplót! Írd le a gondolataid!journal
    Ez egy fontos pont. Itt a naplóvezetést nem csak úgy értem, hogy mindennap leírod, hogy mi történt veled. Persze, ezt is lehet csinálni, de ha nincs kedved a napodról írni, akkor csak írj. Firkants le pár gondolatot magadról, írd le a problémáidat, vagy azokat a kérdéseket amik aznap eszedbe jutottak. Szedd sorba a céljaidat, az álmaidat, azokat a helyeket amiket szívesen meglátogatnál majd egyszer az életben. Hogy mi tesz boldoggá, milyen zenét szeretsz? Nehogy azt hidd, hogy csak írni lehet! Rajzolhatsz, vagy akár festhetsz is. Ez amolyan “journal”  ami rólad szól. Beleragaszthatsz képeslapokat, újságcikkeket amik valamiért megtetszettek. Lényeg ami lényeg, hogy azt teszel ezzel a könyvvel amit szeretnél. Ez a te naplód, egy térkép önmagadhoz. Ha egy nap össze leszel zavarodva, és kétségbeesel, hogy azt sem tudod ki vagy, alkalmad lesz kinyitni ezt a kis könyvet, a segíteni fog neked abban, hogy újra megtaláld magad! :)
  2. Ez vagy te.Pont.
    Ne félj attól aki vagy! Ezt nem lehet, úgymond ‘elrontani’. Az, hogy te vagy te nem rossz, vagy helytelen, tudom ez a rész kicsit homályos talán, de mindjárt megérted. Az emberek többsége nem a jó tulajdonságait kezdi keresni, hanem kritizálja magát, ami mindenkinek rossz. Rossz neked, mert nem érzed magad jól a bőrödben, másoknak is rossz mert látják, hogy szenvedsz. Nehéz, de próbáld meg elhagyni az elvárásokat. Tedd fel a kérdést: Ki nem vagy te? Mik azok a megfelelési kényszerek amiket mások aggattak rád? (erről a témáról már írtam a cikket, ha van kedved meglesheted) Röviden és tömören: “Változtasd meg, amit nem tudsz elfogadni, s fogadd el, amit nem tudsz megváltoztatni.”
  3. Találd meg önmagad.
    A legtöbb ember csak megy, tudja a napirendjét, ami mindig ugyanaz, sőt a hetirendje is, hétfőn nagy bevásárlás, kedden állatmenhely…azt gondolhatnánk, hogy ez a személy rendezett, kiegyensúlyozott életet él, pedig ez közel sem biztos. A gond akkor van ha nem tudja, hogy miért teszi ezeket a dolgokat. Fontos, hogy tisztázd az érdeklődési köröd, a kötelességeid, és egyfajta fontossági sorrendet alakíts ki. Kösd össze az érzelmeidet, a viselkedésedet, és a gondolkodás módodat. Törekedj a tudatos életre, és ne csak lézeng. Ez a TE életed, te döntöd el hogyan éled, ha bizonytalan vagy ülj le valahova, menj el sétálni és gondold át. Magadat, az életedet. Tegyél fel kérdéseket magadnak! -“Miért járok edzésre? Miért pont úszom? Szeretem? Miért szeretem?” Lehet, hogy lesznek olyan kérdések amikre nem kapsz azonnal választ, már az is egy lépés, hogy a kérdés megfogalmazódott benned.
  4. A fontossági sorrend who
    Mint azt már előbb említettem érdemes tisztába lenned a fontossági sorrendeddel. Ez mindenkinek más. Valakinek a sport előbbre van mint a zene, de neked az egy életfeltétel. Először is szedd össze azokat a dolgokat amik érdekelnek. Legyen az bármi, ne szégyelld leírni! (ezeket akár írhatod az úgynevezett “journal”-odba is) Néhány példa:jóga,tánc,zene,család,tanulmányok,idegen nyelvek, főzés stb. Aztán elkezdhetsz mérlegelni. Melyik a legfontosabb? Az teljesen normális ha néhol bizonytalan vagy, hogy melyik legyen előrébb.  Ez a kezdetleges bizonytalanság, de ha elkészülsz a listával máris egy nagy lépést tettél a felé, hogy megtudd ki is vagy te?
  5. Vállald a felelősséget a tetteidért
    Ha valamit megteszel annak valami oka volt. Ha jó tett, ha rossz tett, vállalnod kell érte a felelősséget. Nyilván ez nem könnyű feladat. Amikor azt mondom, hogy vállald a felelősséget nem feltétlenül csak ilyesmire gondolok. A későbbiekben amikor MÉG tudatosabban fogod élni az életedet rá fogsz jönni, hogy TE vagy a felelős a tetteidért, azért , hogy eléred e a céljaidat. Lehet, hogy jó edződ van, de ő nem edzhet helyetted, a te döntésed, és ismétlem a te felelősséged megtenni a tőled telhetőt. Nem egy, nem kettő olyan sportoló van akiknek nem volt elég pénzük bizonyos dolgokra, hogy minden második nap magánedző foglalkozzon vele, mégis előrébb tart. Miért van ez? Azért mert minden a szorgalmadon múlik. Ezt pedig csak TE tudod megtenni.
  6. Fogadd el magad! 
    Mindenkinek vannak hibái, sőt követünk is el, nem is keveset, mindezektől függetlenül te még lehetsz egy nagyszerű ember, és az is vagy! De hiába mondom én ezt neked, ha magadnak sem hiszed el. Emlékezz arra, hogy te egyedülálló vagy, megérdemled a figyelmet, a pihenést. Adj magadnak időt, hogy megismerd önmagad. Ne élj abban a hitben, hogyha valamit elrontasz máris nem érdemled meg mások szeretetét.  Gondolj csak bele milyen unalmas lenne ha mindenki tökéletes lenne és egy tökéletes világban élnénk, nem lennének felfedezni valók! Írd egy jó hosszú listát a jó tulajdonságaidról, ha rossz kedved van olvasd végig.
  7. Kérdezz másokat. 
    Kérdezz a legközelebbi barátaidat gyengeségeidről, erősségeidről. Hidd el a legjobb barátaid kerek perec meg fogják mondani neked a tutit. Az “új” barátokkal azért érdemes ügyelni, mert ők hajlamosak mindent a pozitív oldalára fordítani, ami nem baj, de ebben az esetben fontos lenne, hogy tényleg felvállalják a véleményüket.:)
  8. Készíts listát!
    Készíts listát azokról a dolgokról amikre figyelmet szeretnél fordítani, dolgozni szeretnél rajtuk. Lehet ez akár az, hogy kevésbé adj mások véleményére, vagy hogy jobb ember legyél. Bármi ami eszedbe jut fontos lehet, ezért ne halaszd el a leírásukat! Így pontosabb képet kapsz arról, hogy tulajdonképpen mit is szeretnél elérni, illetve min lenne jó változtatni. Ezt pedig csak te tudod megtenni!Ez volt tehát az Első rész, de ne aggódjatok hamarosan követi a Második is! ;)

 

Hozzászólás